dehal_website-4.jpeg

De geschiedenis van "De Hal" gaat terug tot in de 17de eeuw.

de hal vroeger

 

Boerderijcamping De Hal is al negen generaties in bezit van de familie Keijser. Ooit was de Hal een klein Texels buurtschap. De stolpboerderij die later op dit terrein werd gebouwd dateert uit 1753 en is een Rijksmonument. Tegenwoordig wordt de stolp bewoond en de boerderijcamping gerund door Jan-Jacob en Patricia Keijser.
De Hal was in 1637 een buurtschap met 24 haardsteden. De eerstbekende bewoners zijn Pieter Barentsz en zijn vrouw Martje Cornelis die in 1680 trouwden. Eind 18e eeuw werd Sijbrand Pietersz. Keijser (1767-1835) eigenaar van "De Hal". Sindsdien is de boerderij altijd in de familie gebleven. Keijser had 8,5 hectare land bij de plaats en bezat daarnaast boerderijen in De Waal, aan de Schilderweg, de Waalderstraat en in De Westen. Zelf woonde hij in de Weverstraat in Den Burg.

In 1894 werd de nieuwe stolp (ook rijksmonument) gebouwd en de ongehuwde Jan Sijbrandsz. Keijser (1865-1905) ging daarin wonen. In 1920 kocht Jacob "Hoogeberg" (Hallerweg 51) waar hij een nieuw woonhuis liet bouwen voor zijn zoon Sijbrand. 

"De Hal" zelf werd woning voor vaste medewerkers. In 1965 verhuisden Sijbrand Keijser en zijn Neeltje Eelman van "Hoogeberg" naar "De Hal" en betrokken hun zoon Jacob en diens echtgenote Margaretha Dros "Hoogeberg".

In 1982 verhuisden Jacob en Marga naar "De Hal". Zij verkochten de boerderij aan Jan-Jacob (1975-) en Patricia Knol, verbouwden de naastgelegen stolp opnieuw tot woonhuis waar zij nog steeds wonen.
Jan-Jacob en Patricia breidden de boerderij verder uit tot een gemengd bedrijf en runnen de camping en het gastenverblijf. Zij hebben twee dochters: Marieke en Rianne.
Sijbrand (1966) en Albert (1967) zijn de oudere broers van Jan-Jacob. Sijbrand is getrouwd met Reinalda Slagter, woont in Alkmaar en heeft drie kinderen: Koen, Anne en Imme. Albert is getrouwd met Pacho Alberto en woont in Amsterdam.

Vrij naar: Boerderijenboek: geschiedenis en naamgeving van alle boerderijen op Texel hun eigenaren en bewoners (C.J. Reij, C. Hoogerheide en C.J.G. van Empel, november 1998)

Schapenteelt en akkerbouw bij ons op "De Hal".

received 244149756755635 kl

"De Hal" is een echte Texelse boerderij die samen met de naastgelegen stolp op de rijksmonumentenlijst prijkt. Al negen generaties is de boerderij in bezit van de familie Keijser. Jan-Jacob en Patricia wonen samen met hun twee dochters in de oude boerderij. Jacob en Marga bewonen de naastgelegen stolp die begin deze eeuw is verbouwd tot woonhuis.

Maar "De Hal" is meer dan alleen een camping. Wij zijn ook nog steeds een functionerend boerenbedrijf. Het hele jaar door worden er pootaardappelen, uien en suikerbieten verbouwd. Meestal lopen er rond de camping schapen te grazen. Texel is immers het Nederlandse schapeneiland bij uitstek. Ook op een gemengd bedrijf als "De Hal" neemt schapenteelt een belangrijke plek in.Daarom worden er ieder voorjaar nieuwe lammeren geboren op de boerderijcamping. Voor het hele gezin is er dus genoeg te beleven en te zien. Texel is hét schapeneiland van Nederland. Schapenteelt vormt dan ook een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. In maart is het lammertijd en dan is het een drukte van belang in onze velden en schuren. We nodigen u van harte uit om in het voorjaar bij ons te verblijven. Daarnaast vindt ook veel akkerbouw plaats. Behalve aardappelen kweken wij ook granen, suikerbieten, uien en graszaad. Het hele jaar bruist het van activiteit!
Neem eens een kijkje op de website van de Texelse vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer De Lieuw en ontdek hoe landbouw en natuur op Texel hand in hand gaan.